Staklenici

staklenci

Staklenici su najsavremeniji, i ujedno i najskuplji objekti zaštićenog prostora. Zbog toga i standardi u proizvodnji staklenika su značajno veći u odnosu na plastenike. Širina staklenika je od 3,2 m preko 6,4 i 9,6 do 12,8 metara.Visina do oluka je od 3 do 5,5 metara i više, a na vrhu staklenika,visina je i do 8 metara.Konstrukcija staklenika je mnogo robusnija u odnosu na plastenike jer je staklo znatno teže i od folije i od svih vrsta krute pokrivke. Upravo zbog težine kod staklenika se postavljaju temelji i na bočnim i na čeonim stranama,kod plastenika se postavljaju betonske stope.

staklenici

Kada je reč o staklu koje se koristi za pokrivanje staklenika ono može biti standardno, ojačano, zamućeno i difuzno. U poslednje vreme se koristi staklo obloženo ultratankim slojem.Obloženo staklo doprinosi povećanju inteziteta svetlosti i smanjuje potrebe za grejanjem staklenika, odnosno smanjenju utroška energije i povećanju prinosa. Za izradu staklenika koriste se standardna stakla, bela stakla,difuzna stakla,antireflektujuća stakla. Belo staklo propušta 1,2 puta, a antireflektujuće i do 8 puta više svetlosti od standardnog. Bez obzira na to koje se staklo koristi redovno pranje stakla omogućava i do 10% više svetlosti,a više konstrukcije i do 5% više svetlosti u stakleniku. Uslovi za podizanje plastenika,infrastruktura,položaj i oprema u samom stakleniku su identični kao i kod plastenika.

staklenik

Ono što svakako treba istaći da se u praksi staklenici koriste u proizvodnji u hidroponiji, uglavnom sa visećim olucima,i posebno u proizvodnji rasada upravo zbog velike propustljivosti svetlosti. Provetravanje staklenika je krovno,i ono može biti rešeno na različite načine,i na osnovu toga postoje različiti modeli staklenika: WIDESPAN, FOURFOLD VENTILATION, VENLO, OPTIVENLO, OPENVENLO. Svakako vrlo važno je istaći da se staklenici kod nas tretiraju kao građevinski objekti i da podležu proceduri dobijanja gradjevinskih dozvola za njihovo podizanje.