Hromirani plastenik

Plastenici su objekti, koji mogu biti napravljeni od različitih materijala.Tako vrlo često možemo videti plastenike napravljene od plastike,nešto ređe od drveta.Najčešće plastenici su napravljeni od različitih vrsta metala.Za izradu plastenika zanatlije najčešće koristi čelične okruglaste profile(cevi)  različitog prečnika (fi),i različite debljine ( upraksi srećemo termin debljina mesa).Profili mogu ostati sivi,ali često se isti farbaju pa kažemo da postoje čelične i čelične farbane konstrukcije.To su kvalitetni plastenici,osim u slučaju da se za izradu novih plastenika ne koriste profili koji su već bili na nekim plastenicima pa skinuti i postavljeni na drugi tj ,,novi plastenik’’.Profesionalniji,skuplji i trajniji plastenici su tzv pocinkovani plastenici.Postoje različiti načini cinkovanja (topli,hladni),sa različitim količinama upotrebljenog cinka(140 gr,275gr,400gr), a od te količine zavisi i postojanost profila,naravno od toga zavisi i cena.Standard je 275 gramsko cinkovanje Sendzimir metodom. Svakako je zanimljiva je i pojava plastenika proizvedenog od hrom nikla.Hrom nikal je skupa legura ,ali zbog prirode posla proizvođača koji iste proizvodi,ovi plastenici su vrlo povoljni.Pri tome treba istaći da je proizvođač radio statiku za taj plastenik na mašinskom fakultetu u Beogradu.Plastenik je postavljen pre tri godine u Novoj Pazovi i konstrukcija je u potpuno istom satnju kao i onda kada je postavljena.Moramo istaći da se plastenik ne greje i da je uspeo da izdrži velike snežne padavine u proteklih tri godine posebno u toku zime 2019. godine.Ono što svakako daje sigurnost oviim plastenicima jeste i to što kao i kod pocinkovanih plastenika nema varenja već  su elementi povezani prohromskim vijcima i navrtkama.Proizvođač se za sada opredelio za samo jednu širinu od 5m i maksimalnu dužinu 20 m.U najavi je i izrada plastenika širine do 2m za pravi hobi tip proizvodnje.Pokrivka ovakvih plastenika može biti kruta (leksan,polikarbonat), ili elastična (folije,cerade).

U Novoj Pazovi je podignut plastenik sa ravnim stranicama širine 5m i dužine 20m.Ravna stranica je visine 1,65m i omogućava maksimalno korišćenje prostora.Nosači kulture su na 2 m,a visina plastenika na vrhu je 3m.Lukovi( stubovi)  su izrađeni od prohromskih šavnih cevi prečnika 41 mm,a elementi za vezu od istih cevi prečnika 18 mm.Lukovi su postavljeni na rastojanju od 1,25m.Provetravanje plastenika je čeono i  lufterima.

Slike plastenika:

 

 

 

Projekat Smederevo

U okolini Smedereva  podigli smo jednobrodni plastenik sa ravnim bočnim stranama.Pre podizanja plastenika urađena je priprema terena,koja se sastoji iz skidanja vegetacije i nivelacije terena.Nakon toga je izvršeno razmeravanje i bušenje rupa za betonske stope.

Paradajz u plasteniku

Parcela na kojoj je podignut plastenik

 

Postavljanje držača lukova na betonskim stopamaPlastenik je 8m širine,dužine 60m , ukupne visine 3,80 m,a visine ravne strane 2m. Lukovi su postavljeni na svakih 2m.Osnovna konstrukcija su pocinkovane čelične cevi  promera 60mm,dok su pomoćne cevi za prihvatanje bočne ventilacije,kao i ukrućenje poprečnih spojnica glavnih lukova 32 mm,odnosno  28 mm.Svi spojevi cevne konstrukcije izvedeni su iz odgovarajućih lako rastavljivih galvanizovanih vijačnih.

Postavljanje lukova na držače u betonskim stopama

Postavljena konstrukcija plastenika

Plastenik ima bočno provetravanje na obe strane celom svojom dužinom .Oba bočna otvora za provetravanje otvaraju se ručno.Pored bočnog provetravanja na čelima plastenika se otvaraju i polumeseci sistemom poluga i to na vrlo jednostavan način ,a postoji i mogućnost otvaranja vrata na čelima ,odnosno podizanja celog čela na oba kraja.Vrata na čelima su od pocinkovanih cevi prekrivena polikarbonatom debljine 6mm i dimenzija 2 x2,5m.

Sistem poluga za otvaranje polumesecaČeono provetravanje

Plastenik je pokriven folijom debljine 200 mikrona.Visina bočnog parapeta (sokl) je 400 mm do 600mm iznad površine zemlje.Bočni parapet izveden je iz dvostruke folije debljine 200 mm,prebačene preko pocinkovane žice po celoj dužini.Donji deo folije se polaže u iskopani kanal i zatrpava zemljom.

Postavljanje folije

 

 

U ovom plasteniku izvedeno je i navodnjavanje i to sistem kap po kap kao i sistem rasprskivača.Prihrana biljaka se vrši preko dozatrona.Navodnjavanje je slobodnim padom iz cisterne 1000 l podignute na 1.80 cm od zemlje.

filter i doozatron

Rezervoar za vodu sa dozatronom

Plastenik u funkciji

Staklenici,šta nudimo

Proizvodnja u zaštićenom prostoru bilo da se radi o staklenicima ili plastenicima, poslednjih godina postaje jedina sigurna proizvodnja.Razlog za to je u činjenici, da u takvim objektima mogu u potpunosti da se kontrolišu mikroklimatske prilike.Kada je reč o proizvodnji na otvorenom,moramo istaći da je takva proizvodnja, sve više na udaru ekstremnim vremenskim prilikama, kao što su jake i česte kiše praćene jakim vetrom,duge suše i izuzetno visoke temperature.jaki mrazevii ili sneg. U takvim uslovima gotovo da je postalo nemoguće proizvesti kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu.Svakako najsavremeniji oblici zaštićenog prostora su staklenici, ili kako se u poslednje vreme sve  češće nazivaju, staklene bašte.

Staklene bašte ali i plastenici omogućavaju sigurnu proizvodnju povrtarskih ali i voćarskih biljnih vrsta.Istovremeno u ovakvim objektima se mogu postići dobri rezultati kako u pogledu veličine prinosa,tako i pogledu kvaliteta proizvoda.

Uopšte zaštićeni prostor omogućava proizvodnju u toku cele godine i  zadovoljenje 3 K standarda ( KVANTITET,KVALITET,KONTINUITET).

Da bi se u staklenicima,sve ovo ostvarilo, potrebna su optimalna rešenja u pogledu kvaliteta objekata,instalacija,tehnologije.Postoje mnogi izazovi u ovoj proizvodnji,a iz dana u dan sve više je inovacija i sve je veći napredak.Dostignut je visok stepen automatizacije,a uz pomoć računara se prate i kontrolišu svi parametri,procesi i radnje u proizvodnji.Pronalaze se sve bolja rešenja u pogledu korišćenja svetlosti,grejanja,hlađenja i navodnjavanja objekata, kao i monitoringa biljaka.Međutim bez obzira na sve ovo, ljudski faktor,a pre svega znanje postaju presudni za postizanje uspeha jednog ovakvog objekta, odnosno proizvodnje.Nove tehnike i tehnologije, kao i njihova implementacija su preduslov moderne proizvodnje u staklenim baštama, a time i visokih prinosa i kvaliteta proizvoda.Da bi se sve ovo ostvarilo neko mora da preuzme odgovornost i da vas vodi kroz celokupni proces od idejnog plana,izrade situacionog plana,izrade glavnog projekta i biznis planova,Naravno na ovome se naša uloga i usluga ne završava,spremni smo i raspolažemo znanjem, da možemo da ponudimo i realizaciju projekta, odnosno izgradnju objekata,instaliranje  celokupne opreme,povezivanje svih  instalacija i obuku.Našu pomoć ćete imati i kod,izbora biljnih vrsta i hibrida koje ćete gajiti,kod tehnologije gajenja i vođenja procesa proizvodnje.Takođe vam nudimo i servis, tj tehničku službu osposobljenu da izvede brzo i kvalitetno sve intervencije i obezbedi kontinuitet u vašem poslovanju. Razvoj IT tehnologije omogućava vam da  gde god  bili i u bilo koje vreme možete da pratite i  sva dešavanja u vašem objektu,sve procese i sve parametre koji se mere.

Na kraju da zaključimo da smo sa vama partneri,da vaš projekat smatramo i našim,da vaš uspeh smatramo i našim,

Sa nama nikada nećete biti sami.

 

Pravo vreme za ulazak u projekat

plastenik analiza vode

Od odluke da se započne sa proizvodnjom u zaštićenom prostoru pa do realizacije svega planiranog potrebno je izvesno vreme. To je pre svega period kada od neke zamišljene vizije posla dolazi do realizacije istog. Koliko zaista vremena treba za to, zavisi od niza stvari a u ovom tekstu ćemo dati neke vremenske okvire potrebne za završetak projekta.
Prikupljanje ponuda je prva faza. Na tržištu Srbije postoje zastupnici mnogih Evropskih proizvođača plastenika ,ali postoje i neki domaći proizvođači.Kako god ili koju god ponudu da prihvatite potreban je period od nekih 20 do 60 dana za izradu plastenika. Naravno to je za neke plastenike srednje veličine za veće projekte potrebno je i vise dana..Ovaj period treba iskorisiti za pripremu terena za izgradnju plastenika. Priprema se ogleda pre svega u nivelaciji terena i izgradnji infra strukture.Potrebno je na parceli obezbediti vodozahvat koji treba da omogući ne samo dovoljne količine već i dobar kvalitet vode. Наставите са читањем

Cena izgradnje plastenika u Srbiji

Издвојено

CENE PLASTENIKA

Kada se govori o ceni plastenika, treba biti iskren i reći da to zavisi od niza stvari. Kao prvo treba napraviti podelu troškova na celokupan projekat podizanja plastenika, na samu konstrukciju, na opremu u plasteniku, i sredstva za sam početak proizvodnje.

cena plastenika

Naš savet je da pre nego što se uopšte uđe u projekat podizanja plastenika sagledaju potpuno svi troškovi. Kako nam je cilj da ovaj sajt pre svega pomogne svima koji žele da ozbiljno udju u ovaj ekonomski vrlo isplativ posao, a posle toga i da prodajemo i gotove plastenike, opremu i znanje, krenućemo redom. Наставите са читањем

Konstrukcija Plastenika

KONSTRUKCIJA MODERNIH PLASTENIKA

konstrukcija plastenika

        Različiti materijali i različiti rasponi tj. širine odlikuju konstrukcije plastenika.Tako da iste mogu biti od plastike, različitih profila gvožđa,ali i od galvanizovanog i pocinkovanog čelika.Savremeni plastenici širine 9m, 9,6m,12m ili 12,8m su izrađeni od najkvalitetnijeg materijala sposobnog da izdrži velika opterećenja (nosivost po m2), i jake udare vetra. Konstrukcije plastenika mogu biti sa predviđenim krovnim, bočnim ili čeonim otvaranjem ili da sadrže dva ili sva tri vida provetravanja. Наставите са читањем