Usluge

usluge u plastenickoj proizvodnji

Šta možete očekivati od mog tima

Opredeliti se za ulazak u plasteničku proizvidnju nije ni malo jednostavno. Razloga za to je mnogo.
Kao prvi, i najvećem broju slučajeva najvažniji je nedostatak finansijskih sredstava. Treba više puta naglasiti da je proizvidnja u zaštićenom prostoru, vrlo skupa proizvodnja u kojoj mesta za improvizaciju nema. Poslednjih godina cena povrća i voća raste i treba očekivati taj trend i u budućnosti. Dugo se plastenička proizvodnja tj zarada u istoj bazirala na uštedama, a ne na samoj ceni proizvedene robe, na sreću i tu se trend takođe menja. Postavlja se pitanje kako obezbediti novčana sredstva za započinjanje ovakvog biznisa. Dugo godina unazad, a ovo će biti prva da takva uredba još nije doneta, dodeljivana su bespovratna sredstva u iznosu od 30% od ukupne vrednosti investicije od strane ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede, ali su tih 30% bili do određene maksimalne sume koji je ranije bio do milion, a prošle godine do dva miliona dinara. Nadamo se da će jedna takva uredba uskoro i za ovu godinu biti donešena.
Kada je u pitanju grad Beograd nekoliko godina unazad kao i ove aktuelan je tzv ZELENI PRSTEN projekat u kome za registrovana poljoprivredna domaćinstva na teritoriji grada sa imanjem na teritoriji grada sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda putem konkursa dodeljuje i do 80% vrednosti investicije ili maksimalno ove godine do 2,5 miliona dinara.Jedini nedostatak je što se ova sredstva u oba slučaja dodeljuju po realizaciji svih poslova,tako da i dalje ostaje problem kako obezbediti sredstva imajući u vidu da su krediti kod nas preskupi.
Automno veće Vojvodine takođe obezbedjuje sredstva za podizanje plastenika. Ali nije novac samo faktor koji opredeljuje potencijalne interesante za plasteničku tj stakleničku proizvodnju.Mnogo pripremnih radnji treba obaviti pre početka realizacije projekta izgradnje plastenika, o mnogo stvari treba voditi računa pri odabiru i lokacije i tipa plastenika kao i njegovoj optimalnoj površini, a na kraju vrlo često je veliki problem šta proizvoditi i da li se opredeliti za jednu ili više biljnih vrsta u jednom ciklusu proizvodnje. Veliki problem za ljude koji žele da se bave ovom proizvodnjom po prvi put je tehnologija proizvodnje. Polazeći od napred navedenog u nekim narednim tekstovima pokušaćemo da damo odgovore na sva pitanja i ponuditi naše usluge u realizaciji projekata podizanja plastenika.

Šta nudimo

Pružamo pre svega sve obuhvatnu pripremu za ulazak u plastenčku, stakleničku i uopšte proizvodnju u zaštićenom prostoru. Ono što pre svega pružamo je jedan pošten pristup održivosti proizvodnje u zaštićenom prostoru sa realnim sagledavanjem svih troškova za ulazak u jednu takvu proizvodnju. Kada to kažemo mislimo na apsolutno ukupna sredstva koja su neophodna do trenutka kada treba brati ili ubirati prve plodove jedne takve proizvodnje Dosadašnja iskustva pokazuju da mnogi proizvođači ili prodavci objekata i opreme saradnju sa kupcima prekidaju po realizaciji projekta i interesovanje za isti projekat pokazuju tek posle nekoliko godina kada dođe vreme za zamenu folija plastenika ili eventualno kada investitor poželi da proširuje proizvodnju ali i da u troškove ove proizvodnje stavljaju samo troškove objekta,a to je samo mali deo ukupnih troškova za započinjanje proizvodnje. Naša želja je da ako investitor takvu uslugu želi pratimo jedan period proizvodnju, vodim istu, pomažemo u odabiru biljne ili biljnih vrsta koje želi investitor da gaji, i na kraju pomognemo i u pronalaženju kupca za proizvedenu robu. Na taj način naše kupce nikad ne ostavljamo same da se bave ovom vrlo zahtevnom proizvodnjom.

Taksativno naše usluge bi se mogle nabrojati

  • Izbor dobre lokacije za podizanje plastenika tj staklenika,
  • izrada situacionog plana,
  • izrada biznis plana,
  • izrada celokupnog projekta podizanja plastenika i staklenika po principu ključ u ruke ili samo do faze koje želi investitor,
  • prodaja plastenika i staklenika,
  • izrada projekta navodnjavanja i grejanja plastenika,
  • nudimo i celokupnu tehnologiju gajenja biljaka uz redovno obilaženje proizvodnje i pomoć pri pronalaženju kupca proizvedene robe,
  • nudimo informacije o subvencijama koje daje republika,pokrajina ili grad Beograd za izgradnju plastenika

Krajnji cilj naših aktivnosti je da podignemo proizvodnju u zaštićenom prostoru na mnogo viši nivo nego što je sada.ali i da povećamo površine pod istim.Srbija ima izuzetno povoljne uslove za plasteničku proizvodnju ali malo savremenih objekata za takvu proizvodnju i u budućnosti bi i sama država kroz subvencije trebala da što više afirmiše podizanje savremenih objekata zaštićenog prostora.