Projekat Smederevo

U okolini Smedereva  podigli smo jednobrodni plastenik sa ravnim bočnim stranama.Pre podizanja plastenika urađena je priprema terena,koja se sastoji iz skidanja vegetacije i nivelacije terena.Nakon toga je izvršeno razmeravanje i bušenje rupa za betonske stope.

Paradajz u plasteniku

Parcela na kojoj je podignut plastenik

 

Postavljanje držača lukova na betonskim stopamaPlastenik je 8m širine,dužine 60m , ukupne visine 3,80 m,a visine ravne strane 2m. Lukovi su postavljeni na svakih 2m.Osnovna konstrukcija su pocinkovane čelične cevi  promera 60mm,dok su pomoćne cevi za prihvatanje bočne ventilacije,kao i ukrućenje poprečnih spojnica glavnih lukova 32 mm,odnosno  28 mm.Svi spojevi cevne konstrukcije izvedeni su iz odgovarajućih lako rastavljivih galvanizovanih vijačnih.

Postavljanje lukova na držače u betonskim stopama

Postavljena konstrukcija plastenika

Plastenik ima bočno provetravanje na obe strane celom svojom dužinom .Oba bočna otvora za provetravanje otvaraju se ručno.Pored bočnog provetravanja na čelima plastenika se otvaraju i polumeseci sistemom poluga i to na vrlo jednostavan način ,a postoji i mogućnost otvaranja vrata na čelima ,odnosno podizanja celog čela na oba kraja.Vrata na čelima su od pocinkovanih cevi prekrivena polikarbonatom debljine 6mm i dimenzija 2 x2,5m.

Sistem poluga za otvaranje polumesecaČeono provetravanje

Plastenik je pokriven folijom debljine 200 mikrona.Visina bočnog parapeta (sokl) je 400 mm do 600mm iznad površine zemlje.Bočni parapet izveden je iz dvostruke folije debljine 200 mm,prebačene preko pocinkovane žice po celoj dužini.Donji deo folije se polaže u iskopani kanal i zatrpava zemljom.

Postavljanje folije

 

 

U ovom plasteniku izvedeno je i navodnjavanje i to sistem kap po kap kao i sistem rasprskivača.Prihrana biljaka se vrši preko dozatrona.Navodnjavanje je slobodnim padom iz cisterne 1000 l podignute na 1.80 cm od zemlje.

filter i doozatron

Rezervoar za vodu sa dozatronom

Plastenik u funkciji